Voor een volle raadszaal is op woensdag 2 september het Open Monumenten&Osger weekend geopend. Margriet Panman (OSGER) en Rianne Meester (Vereniging Oud Oegstgeest) vertelden in het kort wat er het komende weekend van 12 en 13 september allemaal te beleven, te zien en te horen is. Op 22 plaatsen in het dorp bent u van harte welkom en wordt het thema “Kunst en Ambacht” vorm gegeven. Op veertien van deze plekken laten kunstenaars/ambachtslieden u zien wat zij kunnen. Vervolgens werd het programmaboekje aangeboden aan Burgemeester Waaijer en wethouder Roeffen. De laatste bedankte OSGER en de VOO voor het organiseren van dit prachtige programma en merkte op dat ambachten niet oud, maar juist spring levend zijn.

Het programmaboekje van het weekend is gratis op te halen o.a. op het gemeentehuis, de bibliotheek en de Oegstgeester boekhandels. Het is ook te downloaden als pdf  van deze site. Het is ook te downloaden van www.osger.nl

Daarna was de gelegenheid aan Olle de Graaff, adjunct-directeur van Bouwbedrijf Burgy, om zijn licht te laten schijnen op de relatie tussen “Kunst en Ambacht” en de restauratie van gebouwen. Burgy is wellichthet meest gerenommeerde restauratie bouwbedrijf in de randstad. Met 82 medewerkers, waaronder 47 ambachtslieden en 20 leerlingen, restaureren zij vele gebouwen in de Randstad. Hij schetste voor een muisstil gehoor het hele gebied van kunst en ambacht in de bouw. Te beginnen bij de grote namen als Michelangelo, Leonardo da Vinci en Le Corbusier als voorbeelden van mensen die uitblinken in zowel de kunst van het ontwerpen als het ambacht van de uitvoering. Een van zijn opvallende stellingen over restauratie was dat ingrepen omkeerbaar moeten zijn. Inzichten over restauratie kunnen in de loop van de tijd veranderen en dan moet het mogelijk zijn om een ingreep terug te draaien. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat klassieke pen-en-gat-verbindingen de voorkeur hebben boven moderne lijmverbindingen.
Het kost vele jaren om ambachtslieden op te leiden die alle aspecten van het restauratievak beheersen. Pas na tien tot vijftien jaar in de leer geweest te zijn kun je zeggen dat iemand het vak meester is. Aan de hand van een aantal voorbeelden van restauraties van grote maar ook kleine monumentale gebouwen, gaf De Graaff een inkijkje in allerlei praktische problemen waar men tegenaan loopt en liet hij zijn publiek mee proeven van de prachtige resultaten die uiteindelijk bereikt worden. Al met al een lezing die het ambacht in de kunst volledig tot zijn recht liet komen.

Lees de presentatie van Olle de Graaf  hieronder.