Sinds een jaar is, net als bij andere historische verenigingen, ook binnen de VOO een werkgroep Genealogie actief. Deze werkgroep doet genealogisch onderzoek waarbij de nadruk ligt op de Oegstgeester families.

Er worden op dit moment gezinsreconstructies gemaakt op basis van personen die tussen 1811 en 1900 in Oegstgeest zijn geboren. Deze verzamelde gegevens worden vastgelegd in een genealogische database en zo ontstaat een dorpsgenealogie van Oegstgeest.

Deze genealogische database is een bron van informatie voor demografisch onderzoek. In hoeverre is en was Oegstgeest een forensendorp? In hoeverre zijn de inwoners van Oegstgeest genealogisch verbonden met de omliggende gemeenten? Zo blijkt tot nu toe dat slechts enkele families van oudsher geworteld zijn in Oegstgeest, de zogenoemde “bekende familienamen”.

Leden van de werkgroep Genealogie zijn op elke eerste en derde maandag van de maand van 19:30 tot 21:30 uur aanwezig in het Dorpscentrum aan de Leitweg 7 in Oegstgeest. Tijdens deze inloop kunnen leden en niet-leden van de vereniging terecht met vragen, voor hulp bij genealogisch onderzoek en het raadplegen van beschikbare informatie. Vragen op genealogisch gebied kunnen ook per e-mail gesteld worden via de website van de VOO (www.oudoegstgeest.nl ). De werkgroep probeert dan binnen twee weken op een gestelde vraag te reageren.

Tijdens de inloop in het Dorpscentrum kunnen ook voorwerpen, documenten of foto’s ingebracht worden die voor de geschiedenis van Oegstgeest belangrijk zijn. Deze worden dan opgenomen in de collectie van de VOO. Op de website van de vereniging is een overzicht van de collectie beschikbaar.

De werkgroep heeft behoefte aan hulp bij het invoeren van gegevens in de genealogische database. Heeft u belangstelling om mee te werken aan het project gezinsreconstructies dan wordt u van harte uitgenodigd eens langs te komen tijdens een inloopavond in het Dorpscentrum. Aanmelden kan ook via de website.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen