De uitslag van de fotowedstrijd die de Vereniging Oud Oegstgeest (binnenkort Historische Vereniging Oegstgeest) eind vorig jaar uitschreef is bekend.

De Historische Vereniging Oegstgeest schreef deze wedstrijd uit in drie categorieën: mooi, groeidiamant en lelijk. Een jury bestaande uit Sylvia Braat (gespecialiseerd in historische architectuur), Joop Verdonk (oprichter en voorzitter Fotoclub Oegstgeest) en Monique Shaw (van Shaw-fotografie te Leiden en Leids Stadsfotograaf in 2016) beoordeelde de inzendingen. Zie de foto’s hier.

De categorie ‘Mooi’ is gewonnen door Joke Buringa, deze foto verdient tevens de hoofdprijs. De sfeervolle foto van het gemeentehuis kiest voor het benadrukken van het plastiek van de gevel, door de zijwaartse benadering en het gekozen kader. Ook valt op hoe de kale kantoorsfeer binnen contrasteert met deze rijk gedetailleerde monumentale gevel. Joke kreeg een ‘etentje voor twee’ in het restaurant van Oud Poelgeest.

De categorie ‘groeibriljant’ is gewonnen door Marloes en Mees de Bock, met een foto van het skatepark in het Hofbrouckerpark ‘Pluk speelt graag buiten, maar waar is de Torteltuin?’ Een goede foto, goede compositie en een duidelijk verhaal: een enthousiast kind – de gebruiker van de plek – en de ontsierende en ongezellige graffiti van deze locatie met groeipotentie. Marloes kreeg een boekenbon en een exemplaar van de Canon van Oegstgeest.

De categorie ‘Lelijk’ is gewonnen door Guus Tromp met een foto van parkeerterrein Lijtweg. Het goed gekozen lage standpunt van de foto benadrukt de boodschap van de inzender: ‘Het centrum van ons dorp is een vreselijke steenwoestijn’. Een goede verbeelding van een (te!) lelijk stukje Oegstgeest. Ook Guus kreeg een boekenbon en een exemplaar van de Canon van Oegstgeest.

Twee mensen die naast de prijzen grepen maar van de jury toch een eervolle vermelding kregen, zijn Kees Sint Nicolaas en Arold Houwaart. De eerste maakte een foto van de Oudenhof-molen bij de Lange Voort; een foto van een laag standpunt met een aparte sfeer. De foto legt het verband tussen de molen en het door polderen bruikbaar gemaakte land. De tweede maakte een foto van het Groene Kerkje. Een spannende foto door het goed gekozen lage standpunt en het licht