LEIDEN – Ben je op zoek naar historische foto’s van je eigen straat of huis? Via de nieuwe digitale kaart op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken is zoeken nu eenvoudig en overzichtelijk geworden. Zo zijn er van de Breestraat bijvoorbeeld bijna 1500 historische afbeeldingen. Samen met het Rapenburg en de Hogewoerd staat de Breestraat in de top 3 met de meeste afbeeldingen in de beeldbank.

‘De kaart is de eerste fase om te onderzoeken of het samenvoegen van data via deze interface werkt’, zegt Ellen Gehring, projectleider digitalisering bij Erfgoed Leiden. ‘Door het klikken op het bolletje en vervolgens op de straatnaam worden alle afbeeldingen getoond plus een kaartje met panden in de straat.’ De panden zijn vervolgens weer aanklikbaar om alle beschikbare foto’s van een bepaald huis te zien. ‘Hier komen de gegevens uit het archief, de basisadministratie adressen en gebouwen en Wikidata samen’, vertelt de projectleider. ‘Zo zijn links naar Wikipedia te zien, zijn rijksmonumenten in het blauw weergegeven en afgebeelde panden
herkenbaar gemaakt.’

Nog wel werk aan de winkel

Het Trianon Theater op de Breestraat 31 is een mooi voorbeeld, volgens Erfgoed Leiden. Daarbij is zelfs een foto te zien van de woonkamer van notaris Coebergh, die het pand bewoonde voordat het een bioscoop werd.

Ook is te zien dat in de Merenwijk een straat slechts vertegenwoordigd wordt met een enkele foto, omdat alleen gebruik gemaakt kan worden van rechtenvrije foto’s. Ook zijn niet alle coördinaten van de adressen bekend in de collectie, waardoor de kaart nog niet helemaal accuraat is, waarschuwt de projectleider. ‘Kortom, er is nog wel werk aan de winkel.’

Voor iedereen

Het doel van Erfgoed Leiden is om de opgebouwde kennis en collecties te delen, zodat anderen deze kunnen gebruiken. De collecties zijn waar mogelijk vrij toegankelijk en digitaal beschikbaar voor iedereen.

Ook voorheen Oegstgeest

Grote delen van Oegstgeest zijn geannexeerd door Leiden vele jaren terug. Dus ook foto’s van oud Oegstgeest zijn hier te vinden. Veel plezier met zoeken.