Uit de Oegstgeester Courant

“Rond 1920 had mijn opa, Albert van Brussel, een café in de Geverstraat in Oegstgeest. lk bracht mijn jeugd door in Oegstgeest en wees mijn vrienden dan graag op het café met zijn wildwest­ achtige uitstraling. In mijn boek ‘Een Leidse familie in de vorige eeuw’ beschrijf ik het café-avontuur van mijn opa,” vertelt schrijfster Agnes van Brussel.

Albert van Brussel kwam toevallig in het bezit van Café Centraal. Hij hield wel van een gokje en ging graag naar veilingen om daar wat strijkgeld te verdienen. Dat bieden was een gok. want je kon eraan vast blijven zitten. Dat gebeurde met Café Centraal tot grote schrik van mijn oma die er niets voor voelde om achter de toog te staan. Met vier kinderen verhuisden ze naar Oegstgeest.

“Mijn vader, Gerard, leerde als tien jarige goed biljarten samen met zijn oudere zusje Greet. Café Centraal was gunstig gelegen, vlak bij een tramhalte. Het had een terras en een veranda en een diepe tuin. Leidenaren kwamen in het weekend graag langs voor een wandeling en een versnapering”, beschrijft Agnes. “Mijn vader genoot van de tuin, hield kippen en duiven en er kwam zelfs een speeltuin achter het café. Zijn moeder had het intussen moeilijk met de stamgasten in het café en maakte regelmatig opmerkingen als: “Zit je vrouw niet op je te wachten, moet je niet eens naar huis?’’ Het was een zorgelijke tijd want het café bracht niet genoeg geld op. Mijn opa nam daarom een bierbottelbedrijfje over en mijn vader ging met zijn tien jaar op de fiets bestellingen rond brengen. Het was doodeng, om op een te hoge fiets chiffons spuitwater te vervoeren. Zo’n fles kostte 1,25 gulden, veel geld.”

Het ging fout toen er een nieuwe tramverbinding kwam naar Wassenaar. Dat betekende een nieuw uitje voor de Leidenaren naar het Wassenaars duingebied. Oegstgeest was ineens minder in trek. Het verlieslijdend café moest worden verkocht en in 1925 verhuisde het gezin naar Leiden.

Het boek ‘Een Leidse familie in de vorige eeuw’ geschreven door Agnes van Brussel is te koop bij de boekhandels in Oegstgeest en Leiden (17,50 euro).