Overgenomen uit de Oegstgeester Courant
Dwalen in Oegstgeest. Onze wandeling begint bij het monumentale toegangshek aan de Poelgeesterweg. Vanaf deze plek hebben we een mooi uitzicht over de lange oprijlaan naar het kasteel, dat voltooid is in 1668. Het kasteel is in volledige symmetrie gebouwd en ook de oprijlaan en het achter het kasteel gelegen “Grand Canal” maken deel uit van het ontwerp.
Wij besluiten eerst richting kasteel te lopen en zien al gauw rechts twee grote heksenkringen van mooie helderwitte paddenstoelen. Iets verder rechts het park inkijkend zien we de waterput uit 1550 liggen. Dit is het oudste bouwwerk op het landgoed. In vroeger tijden heeft deze put waarschijnlijk veel dichter bij het kasteel gestaan. Als de oprijlaan splitst, houden we rechts aan en passeren de oude tuinmanswoning, die vroeger dienstdeed als koetshuis. De oprijlaan heeft een bijzonder geheim: op de langste dag van het jaar gaat de zon precies in het verlengde van de oprijlaan onder. We slaan rechts van het kasteel het wandelpad in en volgen het pad langs de kasteelvijver. Aan het einde van het pad kijken we over de schaatsbaan richting Leiden met op de voorgrond, net aan de andere kant van het water, de oude eik die door Jan Wolkers is vereeuwigd. Het pad achter het kasteel loopt over de monumentale boogbrug. Deze brug is eind negentiende eeuw gebouwd en behoort tot de eerste constructies in Nederland die werd gemaakt van gewapend beton. In 2015 is de brug geheel gerestaureerd. Vanaf de boogbrug hebben we prachtig uitzicht op het kasteel en dit is dan ook een veelvuldig gebruikte plek om te fotograferen.
Vanaf de boogbrug lopen we verder en nemen we de eerste afslag rechts. Dit pad leidt naar de kapel aan de Haarlemmertrekvaart, die in 1857 werd gebouwd, maar niet veel later als woning voor de jachtopziener en zijn gezin werd gebruikt. Nu is de kapel in gebruik als honk voor de vrijwilligers die tweewekelijks het onderhoud in het park verzorgen. We lopen vanaf de kapel terug over de brug en gaan op de kruising rechtsaf en slaan daarna weer linksaf. Hier zien we even verderop rechts een bankje staan bij de Tulpenboom van Boerhaave. Deze groeit op dezelfde basis als de boom die Boerhaave rond 1730 plantte op wat toen nog een eilandje was. We vervolgen onze weg en gaan links richting het kasteel en lopen via de oprijlaan naar het koetshuis, waar we kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie op het terras, onderwijl kijkend naar de jeu-de-boulers. We verlangen alweer naar het voorjaar als de duizenden stinzenplanten op het landgoed in bloei staan en het hele park wit, geel, blauw en roze kleurt.
Het beheer van landgoed en gebouwen ligt bij de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, die het terrein pacht van de gemeente Oegstgeest. Het kasteel, het koetshuis en het eind vorige eeuw aangebouwde hotel worden verhuurd. De huuropbrengst wordt geheel besteed aan het onderhoud en de renovatie van park en gebouwen.
Dit is dwaaltocht nummer 1 uit het boekje voor Open Monumenten Weekend 2020.