Hoe zit het ook al weer met de Oegstgeester dakpan?
Langs de Oude Rijn stonden vroeger veel fabrieken waar dakpannen gemaakt werden van de rivierklei die door de eeuwen heen werd aangevoerd. Ook in Oegstgeest zijn er twee fabrieken geweest die dakpannen fabriceerden. In de fabriek De Nijverheid aan de Hoge Morschdijk werden de befaamde Oegstgeester dakpannen gemaakt na de oprichting in 1852 op destijds Oegstgeester grondgebied. Tegenwoordig is dit het terrein van Wernink’s Beton Maatschappij aan de Oude Rijn op het grondgebied van gemeente Leiden, wat herontwikkeld gaat worden. De heer Josson heeft een octrooi gekregen van Koning Willem III vanaf 26 april 1851 voor 15 jaar op de Josson-pan. Een andere veel oudere fabriek was die van de familie Sillevoldt bij het Valkenburger Veer aan de Rijn, later zijn hier mogelijk ook Oegstgeester dakpannen gebakken.
Oegstgeester dakpan zien
In de vitrine van de Historische Vereniging Oegstgeest (VOO) in de Openbare Bibliotheek van Oegstgeest kunt u een Oegstgeester dakpan van dichtbij bekijken. Ook kunt u deze bijzondere dakpan bewonderen op het dak van het Koetshuis van Kasteel Oud Poelgeest.
Op de website onder Collecties/Voorwerpen vindt u informatie over deze bijzondere dakpannen (link , doorscrollen naar beneden). Zie ook de historische verhandeling in de bijlage.