Irawan Soejono wordt op 24 januari 1920 in Pasoeroean op Oost-Java geboren. Zijn vader is daar regent. In 1930 krijgt hij opdracht om in Nederland een aantal zaken te bestuderen, waarvoor hij met zijn gezin naar Nederland verhuist,

Irawan gaat in Den Haag naar school en wordt in 1940 student aan de universiteit van Leiden. Hij sluit zich in 1941 aan bij het verzet. Zijn motief is om eerst de antifascistische strijd te voeren en daarna de antikoloniale strijd voort te zetten: Eerst Nederland bevrijden, dan Indonesie. In Amsterdam duikt Irawan onder en later in Leiden, waar hij van alles regelt voor het ondergrondse blad De Bevrijding. Onder de schuilnaam Henk van de Bevrijding is hij bekend in illegale kringen.

Irawan komt op 13 januari 1945 op de Breestraat in en razzia terecht. Hij probeert via een zijstraat de Boommarkt te bereiken. Dit wordt door de Duitsers gezien en daar wordt hij rücksichtlos door een soldaat van de Wehrmacht doodgeschoten. Hij wordt begraven op de begraafplaats Groenesteeg. In 1946 wordt zijn stoffelijk overschot opgegraven en naar Westerveld vervoerd, waar het wordt gecremeerd. Op 1 januari 1947 wordt zijn as aan familie in Indonesië overgedragen.

Op de begraafplaats Groenesteeg is op 7 juni 2015 bij het voormalige graf van Irawan een gedenksteen geplaatst.

Auteur: Lodewijk Kallenberg