Overige Publicaties

De vereniging bezit een collectie interessante boeken en publicaties die, naast de boeken over Oegstgeest betrekking hebben op andere plaatsen, cultuurhistorisch erfgoed, archeologie, architectuur, e.d.

De titels treft u aan in de linkerkolom. Met de zoekfunctie op deze pagina kunt u zowel in de titels zoeken als in de tekst van de korte beschrijving.

Raadsherenbuurt Leiden 1940-1980

40 jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft de Vereniging Raadsherenbuurt de verhalen opgetekend en uitgegeven van 6 inwoners van de buurt, die vertellen over hun belevenissen tijdens de oorlog.  Verhalen over de inkwartiering van Duitsers, maar ook over het verschaffen van onderdak aan Joodse onderduikers. Over inwoners van Katwijk en Noordwijk die moesten verhuizen omdat ze aan de zeestrook woonden. Over houtkap in de Leidse Hout waarmee noodkacheltjes werden gestookt. Over het opwekken van elektriciteit met een fiets in de woonkamer en het luisteren naar Radio Oranje. De meeste pagina’s zijn voor het verhaal van de heer en mevrouw Spoor, die een sigarenwinkel had aan de Johan de Wittstraat. Hij speelde een belangrijke rol in het verzet en vertelt daar uitgebreid over.