In februari 2010 is de tweede druk verschenen van het boek ‘Het goed van Oestgeest’, geschreven door Freek Lugt.

Het goed van Oestgeest beschrijft het gebied ten noorden van de Rijn, van Katwijk tot Leiderdorp, ten tijde van de Middeleeuwen. Van 500 tot 1400. Van de Merovingers tot onze voorouders. Het Groene Kerkje werd als eerste kerk in de wijde omgeving op Kerkwerve gebouwd, gevolgd door de abdij van Rijnsburg.

Daarnaast stonden er maar liefst zeven of acht kastelen, waaronder een burcht ter verdediging tegen de Vikingen en een kasteel voor de burggraven van Leiden. Daarvan worden de verhalen verteld, maar vooral ook van de mensen daar. Hoe zij vanuit Nieuw-Rhijngeest al in de 6e eeuw handel dreven met de rest van Europa, hoe ze de grond bewerkten, hoe ze oorlog voerden, hoe de pest een kwart van hen het leven kostte en hoe ze de veengebieden ten oosten van Poelgeest ontgonnen.

De ambachtsheerlijke families komen aan bod, lieden als Floris de Vette, Kwade Wouter en Jan zonder Genade spelen hun rol. De auteur schetst de grote lijnen, maar houdt ook de details in het oog. Zo krijgen wij zicht op zaken als de oudste schoenleesten van Nederland, een Angelsaksiche gouden gesp en het graf van Margriet van Oegstgeest.

Het goed van Oestgeest is zeker niet alleen voor wetenschappers interessant. Door de toegankelijke stijl is het een aanrader voor iedereen die geboeid wordt door geschiedenis.

Voor leden van de VOO met korting te koop voor € 25,00 (in de boekhandel € 29,50). U kunt het afhalen bij de penningmeester. Zie voor telefoonnummer op deze site de pagina VOO-informatie/bestuur. of stuur een e-mail naar .