Nieuwsarchief van de Vereniging

Gemeente Oegstgeest mikt op oktober met Endegeestplannen

Overgenomen van Unity.tv

Het ziet ernaar uit dat de gemeente Oegstgeest tempo heeft gemaakt in de plannen voor het Endegeestterrein. In oktober wil de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor het gebied vaststellen, eerder dan verwacht. Dat blijkt uit de presentatie van wethouder Matthijs Huizing woensdagavond: ‘Dit scheelt de voortgang rondom de bouw van de nieuwe Leo Kannerschool twee jaar.’

Huizing presenteerde de aangepaste plannen in een speciale beeldvormende vergadering aan raadsleden en belangstellenden over Gebiedsvisie De Geesten. De plannen die er vorig jaar lagen moesten worden aangepast door de clash van vorige zomer met grondeigenaar Oudendal. ‘In de afgelopen periode hebben er een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden die leidden tot de aanpassing van de Gebiedsvisie’, begint Huizing. Verzoeken van het Cuypersgenootschap en de Historische Vereniging Oegstgeest om meerdere gebouwen aan te wijzen als monument en de zeer kleine kans op een Provinciale ontheffing voor de bouw op de TD2 locatie, hebben onder andere een rol gespeeld in de aanpassing, bleek later uit de presentatie.

Als de komende maanden alles volgens plan verloopt, kan in oktober het nieuwe bestemmingsplan al worden vastgesteld. Deze deadline blijkt daarnaast extra belangrijk te zijn, want als de gemeente dit haalt, is de gemeente uiterlijk één december eigenaar van de voormalige Julianaschool langs de Endegeesterstraatweg. Dan kan er op die plek gestart worden met de bouw van de nieuwe Leo Kannerschool: ‘Deze vooruitgang zou ons zo’n twee jaar kunnen schelen gok ik’, stelt Huizing. De huidige situatie is volgens de school ‘niet meer uit te leggen’, ook de gemeenteraad heeft de druk rondom de school de afgelopen tijd opgevoerd. Begin november werd Huizing al opgeroepen door de raad om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wat er gaat gebeuren met de school. Die duidelijkheid lijkt nu steeds dichterbij te komen. Wel wordt er nu gekeken of de plek, waar de nieuwe Leo Kannerschool gepland staat, opgeschoven kan worden naar de parkeerplaats voor de school: ‘De eigenaar van de grond, aan de andere kant van de erfgrens, is niet blij dat we in eerste instantie te dicht bij de grens wilden komen’, legt Huizing uit.

Meten & aanpassen
De kringloopwinkel SOEK kwam ook aan bod, D66-raadslid Arjan Vos vroeg zich af of de winkel op de huidige locatie aan de Endegeesterstraatweg kan blijven tot er andere huisvesting mogelijk is. Huizing wil zich nergens aan vastbinden omdat hij niet weet hoe het proces gaat lopen, maar hij ziet geen belemmeringen en staat open voor een gesprek. Daarnaast was er een minder fijne mededeling voor de raad. Er blijkt namelijk een groter deel van het Endegeestterein gepland te zijn voor de bebouwing dan gedacht: ‘Tien procent hadden we aangenomen, nu is dat bebouwingspercentage net onder de twaalf procent. Tegelijkertijd ook ons maximum’, vertelt hij enigszins teleurgesteld.

Oegstgeest wil met de Gebiedsvisie een zienswijze maken voor het gebied waaronder het Wilhelminapark en De Geesten vallen. ‘Hierbij wordt gelet op de versterking van groen en natuur, het behoud van de cultuurhistorie en de versterking van het zorgcluster. Daarnaast wordt er rekening mee gehouden dat de economische functies gebalanceerd zijn geborgd’, is op de site van de gemeente te lezen. Nu de raad is geïnformeerd door het college met de geactualiseerde Gebiedsvisie, wordt het plan donderdagavond 20 mei verder besproken en donderdag 3 juni door de raad in definitief in stemming gebracht.