Toelichting op zoeken naar evenementen

Evenementen worden standaard in de toekomst getoond. Echter, onder de zoekresultaten staat een link ” < vorige evenementen”. Daar vind je dan historische evenementen.

Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Openingslezing monumentenweekend 2022

24 augustus 2022 @ 08:00 - 17:00

Het thema van het Monumentenweekend op 10 en 11 september is Duurzaamheid. De openingslezing op woensdag 24 augustus werd verzorgd door Gijs Hoen van Stadsherstel Amsterdam, de aannemer van de restauratie van de Engelbertha hoeve aan de Morsweg in Leiden. Hij ging in op de geschiedenis van het bedrijf dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de vernieuwing van de Amsterdamse binnenstad in de jaren ’60 en ’70 en illustreerde dat met veel zwart wit foto’s uit die tijd. Langzaam maar zeker breidde het bedrijf zijn activiteiten uit naar een gebied met een straal van ongeveer 40 km rondom de hoofdstad en zo kwam de Engelberthahoeve in beeld. Nadat het gebouw eeuwenlang een boerderij was werd het in de jaren ’60 een exclusief restaurant. Omdat de toenmalige eigenaar geen opvolger had raakte het gebouw in verval en heeft Stadsherstel het pand gekocht. In de verbouw tot (short-stay) appartementen moesten veel keuzes gemaakt worden (wel/geen rieten kap bijvoorbeeld) maar is ook geprobeerd het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken op het gebied van energievoorziening. Hij schetste de lastige regelgeving waar een restauratie mee te maken krijgt. Na afloop kwamen geïnteresseerde vragen uit de zaal, deels ook van eigenaar/bewoners van monumenten in Oegstgeest.
Als dank ontving Gijs Hoen een Oegstgeester dakpan van de voorzitter van de vereniging, Rob Sturm (foto). Gemaakt langs de Oude Rijn in de buurt van de Engelberthahoeve op toenmalig Oegstgeester grondgebied.
De wethouder van cultuur en monumentenzorg Dick de Groot ontving uit handen van Lineke Hofdijk (Osger Support) de gids voor het Open Monumentenweekend en hij bood alle aanwezigen namens de Gemeente Oegstgeest na afloop een hapje en een drankje aan.

Gegevens

Datum:
24 augustus 2022
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
24 augustus 2022
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Categorie: