Documentatie

In de rubriek Documentatie wordt informatie opgenomen uit het archief van de vereniging die niet elders op de website gepubliceerd wordt.

Geschiedenis van kasteel Podikenpoel of Paddenpoel, Beelaerts

Het artikel is geschreven door W.A. Beelaerts en gepubliceerd in het Leids Jaarboekje 1930.

Aanleiding was een artikel over het klooster Mariënpoel van de hand van W.J.J.C. Bijleveld dat was verschenen in het Leids Jaarboekje 1905. In zijn artikel verhaalde Bijleveld dat de stichter van het nonnenklooster Boudewijn van Swieten op 18 augustus 1428 het huis Paddenpoel gekocht had van de burggraaf van Leiden, Hendrik van Wassenaar. Het pand was vernield in 1420 door Jan van Beieren, toen hij de burggraaf-eigenaar in Leiden belegerde. Bijleveld schreef dat Paddenpoel al eeuwen het eigendom was van de burgraven, meer een jachtslot dan een versterkt kasteel.

Beelaerts geeft in zijn artikel de werkelijke geschiedenis van het burggrafelijk slot Podikenpoel, en naar later spraakgebruik Paddenpoel weer.

Over het klooster Mariënpoel heeft Freek Lugt uitgebreid geschreven. Zie de uitgaven van Over Oegstgeest van november 2017, mei en november 2018 en mei 2019.