Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Excursie Atlanticwall bij Katwijk - afgelast ivm corona

07 oktober

Het bestuur van de Historische Vereniging Oegstgeest (VOO) heeft besloten de excursie van 7 oktober naar Panbos niet door te laten gaan vanwege de laatste corona-maatregelen. Het is niet mogelijk om met een grote groep - er waren 28 inschrijvingen - voldoende afstand te houden op de soms smalle bospaden. Voor onze excursieleider Ruurd Kok zou het niet gemakkelijk zijn om zich verstaanbaar te maken voor een groep die onderling anderhalve meter afstand moet houden. Excursies zijn bedoeld om op ontspannen en ongedwongen wijze iets aangenaam te doen en iets leerzaams te horen. Dat is onder de huidige omstandigheden helaas niet mogelijk.

Gezien het aantal inschrijvingen is er wel belangstelling voor deze excursie. Het bestuur hoopt dan ook met Ruurd Kok een nieuwe afspraak te maken in het voorjaar van 2021. Dat zal uiteraard tijdig op onze website aangekondigd worden.

————————————————————————————————————————-

Dit jaar staat de excursie van onze vereniging in het teken van 75 jaar bevrijding. Wij gaan op woensdag 7 oktober onder leiding van Ruurd Kok de restanten bekijken van de Atlantikwall in het Panbos tussen Katwijk en Wassenaar. Ruurd Kok is archeoloog; hij heeft recentelijk tal van artikelen voor het Leidsch Dagblad geschreven over relicten in het landschap uit de Tweede Wereldoorlog en uit de Koude Oorlog. Hij werkt thans als archeologiedocent bij Saxion Hogeschool Deventer.

De Atlantikwall was de benaming voor een lange reeks verdedigingswerken die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd langs de kust van de Atlantische Oceaan en de Noordzee ter afwering van een invasie vanuit Engeland. De tankwal, bunkers en loopgraven bij Katwijk waren belangrijk voor de verdediging van de monding van de Rijn en het vliegveld Valkenburg.

Ruurd Kok heeft grote ervaring op het gebied van oorlogsarcheologie blijkens zijn boek Bang voor mooi weer. Oorlogssporen in Leiden en omgeving. Dit boek is in mei 2020 verschenen. Kok behandelt in dit werk diverse plaatsen in onze omgeving waar zichtbare sporen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Het gaat niet alleen om (resten van) bunkers, versperringen en tankgrachten, maar ook om (onder meer) beschadigingen en andere littekens aan gebouwen. Dat levert tal van boeiende verhalen op. In het boek komen ook oorlogssporen in Oegstgeest aan de orde. Een aanrader als voorbereiding op de excursie.

De excursie staat gepland op woensdag 7 oktober onder voorbehoud uiteraard van eventuele corona-maatregelen.

Het programma voor de excursie luidt als volgt:

13.30 uur

Verzamelen in het restaurant Panbos, Wassenaarseweg 154 in Katwijk aan Zee voor een kop koffie of thee met een appeltaartje op kosten van de vereniging. Parkeergelegenheid is ruim aanwezig, het is een wandeling van 10 minuten van het parkeerterrein naar het restaurant over een verhard pad.

14.00 uur

Korte toelichting van Ruurd Kok over de Atlantikwall en de specifieke onderdelen die bezocht gaan worden.

14.20-16.00 uur

Wandeling naar de restanten van de verdedigingswerken en toelichting ter plekke.

De kosten van de excursie bedragen € 5 voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Dit bedrag is inclusief de toegang tot het Panbos en de traktatie in het restaurant. Het bedrag moet contant in het restaurant worden betaald. Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan zal Ruurd Kok in het restaurant een lezing over de Atlantikwall geven.

Deelnemers wordt aangeraden goede wandelschoenen aan te trekken, want de wandeling gaat deels over duinpad en is enigszins hellend. Er kunnen maximaal dertig personen mee en de inschrijving gaat op volgorde van aanmelding.

Aanmelding met opgave van het aantal personen kan per e-mail: secretaris@oudoegstgeest.nl en tot 1 oktober 2020.