Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Opening OM&OW 2019 en lezing

04 september

‘Vier eeuwen Plekken van Plezier in Oegstgeest’

Vervlogen Oegstgeester uitgaansleven

Een historische kroegentocht door Oegstgeest heeft aantrekkingskracht. Waarom? Simpelweg omdat er in 2019 nog maar één kroeg is. Waarom toen wel?

We moesten het vooral hebben van niet-Oegstgeestenaren die door ons dorp trokken. In de Gouden Eeuw liep de Heerweg (Den Haag - Haarlem - Amsterdam) dwars door Oegstgeest, van de Haagse Schouw tot aan de Postbrug te Sassenheim. Ook het verkeer uit Leiden richting het noorden en Rijnsburg maakte gebruik van de wegen in Oegstgeest. Dankzij de strandwal waarop deze weg lag, was dit de enige route waarop je droge voeten hield; een ideale plek voor een horecagelegenheid! Geen wonder dat aan deze doorgaande wegen herbergen, cafés en later uitspanningen gevestigd werden.

Het thema voor het Open-Monumentenweekeinde 2019 is ‘Plekken van Plezier’. De Vereniging Oud Oegstgeest heeft dit thema overgenomen voor een lezing over het grote aantal herbergen, cafés en uitspanningen dat Oegstgeest door de eeuwen heen rijk was.

Van die gelegenheden is niet veel meer over, alleen Café De Gouwe (voorheen Zomer-Lust, café Knijnenburg, De Gouden Lantaarn) kennen we nog als een echt dorpscafé.

De lezing gaat over al deze ‘Plekken van Plezier’. Aan de hand van oude foto’s zal Jacques Thorn u meenemen naar locaties die veel oudere Oegstgeestenaren zich nog kunnen herinneren, zoals De Roode Leeuw, Café Centraal en Mansarde. Voor mensen met nóg oudere herinneringen: aan de Lytweg (huidige Wijttenbachweg) lag de Maegd van Gent (Toorenvelt). Maar ook verhalen over herbergen waarvan de sloop al heel lang geleden heeft plaatsgevonden, zoals vijf kroegen op de plek waar nu het kantorengebouw Duinzicht is, t.w. de herbergen Graeff Maurits, Het Hartshoorn, Het Wapen van Oestgeest, Jonker Stoel, Jan de Waart en iets verderop D’Olyphant.

De lezing vindt plaats op woensdag 4 september 2019 in de Raadszaal van het Gemeentehuis, Rhijngeesterstraatweg 13. De zaal is om 19.30 uur open. Na de lezing, die om 20.00 uur begint, zal het programmaboekje voor het Open Monumenten- en OSGER-weekeinde door de voorzitter van de Stichting OSGER worden aangeboden aan de heer Huizing, wethouder van kunst en cultuur.