Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Open Monumenten & Osger Weekend 2018

10 september

​Het Open Monumenten & Osger Weekend is in 2018 op 8 en 9 september. Het landelijk thema is “In Europa”. Osger en de VOO hebben weer een aantrekkelijk programma voor de bewoners van Oegstgeest samengesteld. Het gehele programma wordt op 29 augustus bekend gemaakt en staat vanaf dan ook op deze site en op www.osger.nl

De VOO verzorgt dit jaar een deel van het programma dat zich concentreert in en om kasteel Endegeest. Wij, de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO), zijn de nieuwe eigenaar van het kasteel zeer erkentelijk, dat wij die dagen bezoekers in het kasteel mogen ontvangen. Op beide dagen is het kasteel open van 12h00 tot 17h00.

Een van de hoogtepunten in ons programma is het ten toon stellen van “De schaal van Oegstgeest”, de vroeg-middeleeuwse, met goud en edelstenen versierde, zilveren schaal die een paar jaar geleden in ons dorp is opgegraven. De schaal is eigendom van de provincie Zuid-Holland en is permanent tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Dankzij de medewerking van de provincie, het RMO en de gemeente is het mogelijk geworden deze kostbare schaal voor een paar dagen terug naar Oegstgeest te krijgen. Hij zal tijdens het OM&Osger Weekend in de pronkzaal van het kasteel, de Blauwe Zaal, te bezichtigen zijn.

De rest van het programma dat wij in en rondom het kasteel hebben georganiseerd ziet er zo uit:

In de kelder doorlopend

- een uiteenzetting over de geschiedenis van het kasteel door de eeuwen heen,

- een voordracht over de geschiedenis van de voormalige psychiatrische inrichting,

- een film over de bewoners van het kasteel en in het bijzonder over Descartes.

- een kinderactiviteit.

En in het park,

- een wandeling langs de beelden met als gids Jetteke Bolten-Rempt, (Op zaterdag om 13h30 en op zondag om 15h00)

- een wandeling langs het groen met als gids Peter van Helsdingen. (Op zaterdag om 15h00 en op zondag om 13h30)

En buiten het park een fietstocht langs vele panden en plaatsen in Oegstgeest die op de een of andere manier met Europa verbonden zijn. De startpunten zijn Endegeest, Groene Kerkje en Oud-Poelgeest.

Wij hopen van harte u die dag op kasteel Endegeest te mogen begroeten,