Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Livestream-lezing over het leven langs de Romeinse grens in het Nederlandse Rijngebied

13 oktober

Jasper de Bruin, conservator collectie Nederland in de Romeinse tijd van het Rijksmuseum van Oudheden, houdt een livestream-lezing over over het leven langs de Romeinse grens in het Nederlandse Rijngebied. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn.

  • datum: dinsdag 13 oktober 2020
  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • georganiseerd door RoMeO, de vriendenvereniging van het museum

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Soldaten, vrouwen en kinderen

In de Romeinse tijd (de eerste vier eeuwen van onze jaartelling) liep de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland gelijk aan de Rijn. Lange tijd werd gedacht dat in dit gebied alleen soldaten zouden hebben gewoond. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat de manschappen eigenlijk bij levendige gemeenschappen hoorden. Niet alleen ontwikkelden ze in hun forten onderling sterke banden, maar ook vrouwen en kinderen speelden een belangrijke rol.

Smeltkroes

Het grensgebied bleek een smeltkroes van mensen en ideeën. Alles maakte deel uit van de kosmopolitische Romeinse samenleving. Aan de hand van vaak niet eerder beschreven vondsten geeft Jasper de Bruin in deze lezing een overzicht van de nieuwste kennis van het leven langs de Romeinse grens. Dat is ook het centrale thema van de tentoonstelling Romeinen langs de Rijn in het Rijksmuseum van Oudheden.