Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Lezing: Van eenvoudige krullenjongen tot vooraanstaand architect, leven en werk van H.J. Jesse door zijn kleindochter Anneke Jesse.

08 april

UITGESTELD tot nader order.

De historische Vereniging Oud Oegstgeest organiseert een lezing over de regionaal zeer bekend architect H.J. Jesse.

Hendrik Johannes Jesse (1860-1943) is één van de Nederlandse architecten die in Oegstgeest is vereerd met een straatnaam in Haaswijk. Hij verhuisde op zeventienjarige leeftijd van Zaltbommel naar Leiden. Begonnen als krullenjongen in een timmerwerkplaats, werkte hij zich op tot een vooraanstaande architect binnen de Leidse regio. Als architect bouwde hij in verschillende stijlen, eerst in de Hollandse Renaissance stijl en later met stijlkenmerken van de Art Nouveau en de Rationalistische bouwstijl. Hij gaf hier een geheel eigen invulling aan, die zo herkenbaar zou worden voor zijn werk. Zijn eigen villa “De Keet” bouwde Jesse op toenmalig Oegstgeester grondgebied, waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt.

Kleindochter Anneke Jesse zal in haar lezing nader ingaan op het leven en het werk van haar grootvader. Zo zal zij aandacht besteden aan zijn opleiding en aan de vele stijlelementen die zijn ontwerpen zo kenmerken aan de hand van tal van afbeeldingen. Anneke is geboren in Leiden aan de Rijnsburgerweg in De Keet en dochter van de Leidse ondernemer H.J. Jesse (zendamateur die in 1923 als eerste Nederlander een draadloze verbinding tot stand bracht met Amerika). Zij heeft een opleiding gevolgd tot docent textiele werkvormen gespecialiseerd in textiel technieken en 35 jaar lesgegeven aan de middelbare school Keizer Karel College te Amstelveen. Na pensionering is zij vrijwilligers werk gaan doen bij het Amsterdam Museum in het textieldepot met name kostuums en in het textieldepot van Museum Huis van Gijn in Dordrecht. Zij is bestuurslid bij de Historische Begraafplaats Groensteeg te Leiden.

De lezing is openbaar en wordt gehouden in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 7 in Oegstgeest. Aanvang om circa 20.45 uur na afloop van de algemene ledenvergadering van de Vereniging Oud Oegstgeest. Inloop met koffie in het Dorpscentrum vanaf 20.30 uur.