Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Open Monumenten & Osger Weekend 2019

15 september

​Het weekend van 14 en 15 september is in Oegstgeest het Open Monumenten & Osger weekend. Het landelijk thema is dit jaar “Plekken van Plezier”.

De VOO organiseert op beide dagen een activiteit die aansluit bij dit thema. Het programmaboekje vindt u hier https://osger.nl/images/files/2019/Open_Monumenten__Osger_Weekend_2019_-_programmaboekje.pdf .

Wandeling langs voormalige ‘Oegstgeester kroegen’

De Vereniging Oud Oegstgeest organiseert voor u een wandeling langs voormalige cafés, herbergen en uitspanningen in Oegstgeest. Cafés als De Roode Leeuw, Café Sport, Café Centraal en Café Zomer-Lust zult u zich misschien nog herinneren, maar De Maegd van Gent, D’Olyphant, Café De Verwachting en Nieuw-Poelgeest zijn veel minder bekend.

De meeste cafés zijn inmiddels verdwenen, nog bestaande gebouwen hebben een andere bestemming gekregen. Op de plaats van Zomer-Lust staat nu het enige echte café dat Oegstgeest nog rijk is: De Gouwe. Daar begint en eindigt onze wandeling.

U maakt de wandeling aan de hand van aanwijzingen die u krijgt door middel van de gratis te downloaden app izi.TRAVEL. U loopt van locatie naar locatie en krijgt daar steeds informatie over het café, de herberg of uitspanning die daar ooit gestaan heeft. Net zoals in een museum met een headset, maar nu met uw eigen smartphone zonder koptelefoon

De deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Wel is het aan te bevelen om thuis van tevoren de app izi.TRAVEL te installeren op uw smartphone. De wandeling kan zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 september gemaakt worden tussen 12.00 en 17.00 uur.

Startpunt is café ‘De Gouwe’, Rhijngeesterstraatweg 31. De wandeling is circa 5 kilometer lang en kan ingekort worden tot ongeveer 4 kilometer. Voor alle zekerheid krijgt u ook een routebeschrijving mee.

Wij wensen u veel wandelplezier!


Tentoonstelling “Het sportieve verleden en heden van Oegstgeest”

Sport wordt wel de spiegel van de samenleving genoemd en terecht. Allerlei maatschappelijke verhoudingen en ontwikkelingen zijn in de sportwereld terug te zien. Dat blijkt ook als men kijkt naar de opkomst van de sport in Oegstgeest.

De meeste moderne sporten zijn tussen circa 1850 en 1940 in Nederland “ingevoerd”. Dat gebeurde in een maatschappij die sterk verdeeld was in allerlei groeperingen, zoals rooms-katholieken, protestanten, liberalen, socialisten en communisten. Elke groep had een eigen levenswereld (politieke partij, krant, radio-omroep) én ook zijn eigen sportclub en sportbond. Er waren grote verschillen tussen rijk en arm in de samenleving. Velen moesten op zaterdag werken of naar school, waardoor enkel de zondag overbleef voor de invulling van vrije tijd en sport. Veel protestanten en katholieken hadden hun bedenkingen tegen sport op zondag, omdat die bedreigend werd gevonden voor de zondagsrust en de kerkgang. Tal van politieke partijen vonden dat sport niet door de overheid ondersteund hoefde te worden. Daardoor bleef sport lang voorbehouden aan de bovenste lagen van de samenleving, die wel de tijd en het geld hadden om aan sportkleding, materiaal en speelterreinen te komen. Dat zou pas na de Tweede Wereldoorlog echt veranderen.

In Oegstgeest bestaan er sportverenigingen met een lang verleden: de Oegstgeester Lawn Tennis Club (uit 1886), de Oegstgeester IJsclub (1893), A.S.C. (1898), L.O.H.C. (1918), Fiks (1927) en O.G.A.V. (1930). De F.C. Oegstgeest is een recente fusieclub van twee oude clubs, namelijk Oegstgeest (1929) en U.D.O. (1938). Sommige clubs zijn in Oegstgeest opgericht, terwijl O.L.T.C., A.S.C. en L.O.H.C. in Leiden begonnen. Alle clubs staan open voor iedereen die lid wil worden, maar dat was in het verleden anders. Sommige verenigingen namen enkel leden aan uit hun geloofsgroep en bij neutrale clubs werd vaak ballotage toegepast om ongewenste personen buiten te houden.

Vanaf de jaren dertig werd de sportbeoefening in Oegstgeest groter en gevarieerder. Dat kwam vooral door de groei van het aantal inwoners. Ook de rol van de gemeente veranderde, want burgemeester A.J. van Gerrevink stimuleerde de sport. Van Gerrevink had in zijn jongere jaren zelf veel gesport en hij vond dat sport de gemeente aantrekkelijker maakte voor nieuwe bewoners. Tal van clubs konden voortaan bij de gemeente velden huren. Het Carla Tennispark ontstond in 1934 nog door particulier initiatief, maar tennispark De Krogt werd in 1936-1937 door de gemeente aangelegd als werkverschaffing.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er weinig gesport in Oegstgeest. A.S.C. en L.O.H.C. speelden in 1940-1944 “gewoon” door, maar de andere verenigingen werden opgeheven of organiseerden nauwelijks activiteiten meer voor hun leden.

Na de bevrijding werden Fiks, U.D.O. en Oegstgeest heropgericht. Er zijn naderhand nog tal van nieuwe verenigingen verschenen voor diverse sporten. De tentoonstelling “Het sportieve verleden en heden van Oegstgeest”laat het rijke verenigingsleven van onze sportclubs zien. Zij zijn nog altijd springlevend en hun velden zijn echte plaatsen van plezier geworden!

Deze tentoonstelling, die de Vereniging Oud Oegstgeest samen met diverse plaatselijke sportverenigingen heeft samengesteld, vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg. De toegang is gratis.