Op de foto is een stukje van de Zandsloot te zien die een verbinding vormde tussen de Rijnsburgse Vliet en de Oude Rijn. De sloot liep vanaf de Vliet (het huidige Oegstgeesterkanaal), langs de Oudenhofmolen, door het Bos van Wijckerslooth, langs de huidige Geversstraat naar Leiden. Richting Leiden is nu alleen het gedeelte langs het Land van Bremmer nog zichtbaar. De sloot werd gebruikt voor de afwatering en voor het vervoer van zand voor het ophogen van bouwterreinen in Leiden.

De sloot werd bij de aanleg van nieuwe wegen en gebouwen steeds meer gedempt; het deel langs de Geversstraat in 1910, toen de stoomtramlijn naar Katwijk geëlektrificeerd werd. Daar was niet alleen een bovenleiding voor nodig, maar ook een verdubbeling van het spoor.

Verder op de foto het gemeentelijk monument De Olmen, genoemd naar de drie olmen voor het gebouw dat in 1706 in gebruik was als tapperij met de naam De Hollandse Tuyn. Links op de foto is nog net een stukje van Het Wapen van Oegstgeest zichtbaar, het café dat in 1890 zo heette, en rechts de leuning van de Paardenbrug, die de twee delen van de Voort (nu Endegeesterlaan en De Kempenaerstraat) met elkaar verbond.